Historia nazwy Kraft Foods

Początki korporacji Kraft Foods, dziś funkcjonującej pod nazwą Mondelēz International, sięgają początku XX wieku. W 1903 roku kanadyjski przedsiębiorca James Lewis Kraft, mając zaledwie 65$ w kieszeni, konia oraz wynajęty wagon, rozpoczął handel serem. Najpierw kupował towar na chicagowskiej giełdzie, żeby potem sprzedawać go lokalnym kupcom. Niedługo po rozpoczęciu działalności, dołączyli do niego czterej bracia i wspólnie z nim zarejestrowali spółkę o nazwie J.L. Kraft & Bros. Co.. W 1915 roku rozpoczęli we własnej fabryce produkcję sera topionego, opatentowaną metodą, która na tamte czasy była rewolucyjna.

Sukces osiągnięty przez braci Kraft zmotywował ich do dalszego rozwoju i rozszerzenia oferty produktowej między innymi o dressingi sałatkowe i dania gotowe (makaron z sosem serowym).

 

newstalgic.youknowyouloveit.com

newstalgic.youknowyouloveit.com

James Lewis Kraft wyróżniał się innowacyjnym podejściem do marketingu. Był pionierem, jeśli chodzi o kampanie reklamowe w telewizji i radiu. Reklama z 1958 roku, w której pokazano przygotowanie posiłku z użyciem produktów Kraft, stała się symbolem sukcesu reklamowego marki.

 

Na przestrzeni lat, przedsiębiorstwo kilkukrotnie zmieniało nazwę: Kraft-Phenix Cheese Corporation, Kraftco Corporation, Kraft, Inc., General Foods Corporation, Kraft General Foods, Inc.. Obecnie, portfolio przedsiębiorstwa składa się z ponad 70 marek.

Sledź nas:
Bookmark and Share

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comment

  1. kocham takie stare ilustracje 😉

Dodaj komentarz

_

Zajrzyj również na nasze inne blogi o brandingu:
|